Spor Yapmaya Karar Verirsek…
Spor Yapmaya Karar Verirsek… Sporun bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini belirtiliyor. Fiziksel ya da zihinsel sağlıklı bir vücuda sahip olabilmenin yolu spor yapmaktan geçer. Düzenli spor yapma alışkanlığı sadece küçük yaşta edinilmeyeceği gibi hayatınızın her evresinde düzenli spor yapma kararı alıp bunu sürdürebilirsiniz. Sadece düzenli spor yapmanızı engelleyecek bahaneleri bir kenara bırakmaya ve spor yapmanın hayatınıza getireceği değişiklikleri izlemeye çalışın.
İlginizi çekebilir >> “Spor Ayakkabı Seçimindeki Önem
Spor yapmaya başlamak isteyen kişilere önemli öneriler:
Kişiye özel sporlara ilgi duyuyorsanız;
- Spor yapmaya karar veren kişiler öncelikle bu konuda bir uzmana danışmalıdır.
- Burada önemli olan egzersize başlayacak kişiye sporu yalnızca belirli bir dönem için değil, hayatı boyunca yapmasının daha doğru bir karar olduğunun anlatılmasıdır.
KENDİ HEDEFİNİZİ KOYUN
Egzersize başlayacak kişilerin hedeflerini dikkate alınarak yapılacak egzersizlerin belirlenmesi gerekmektedir.
- Bireyin durumuna göre de sporun yoğunluğunun, süresinin, sıklığının ve artışının düzenlendiği bir program belirlenmelidir.
- Yapılan testler doğrultusunda yağ oranı olması gerekenin üzerinde bulunan bir kişinin, aynı anda birçok kas grubunun çalışmasını sağlayan ve kan dolaşım hızını ayarlayan egzersiz çalışması uygundur.
- Kişi sadece kilo vermek amacında olmayan, vücut şekline de önem veriyorsa çeşitli ekipmanlardan da faydalanılır. Bu çalışmayla kasların çalışmasının yanı sıra fazla yağ yakılacak ve deri deformasyonu büyük ölçüde engellenecektir.
YAPACAKLARINIZI İYİ PLANLAYIN
- Büyük kas gruplarının ritmik kasılma ve gevşemeleri yürütülen fiziksel aktivite tipleri aerobik egzersizleri oluştururlar.
- Tempo yürüyüş, hafif koşu, yüzme, bisiklet binme, kürek çekme bu tip aktivitelerdir.
- Rezistans egzersizler de kas yapısını direnci artıracak antrenmanlardır.
Egzersizin yoğunluğu:
Egzersiz planlamasında en önemli konulardan biri yoğunluğu ayarlamaktır. Egzersiz yoğunluğu belirli bir aralıkta kalması önemlidir.
- Egzersizin yoğunluğu çok düşük olup yetersiz bir kalp-dolaşım sistemi yüklenmesi işe yaramayacağı gibi çok fazla olup limitleri zorlaması da istenen bir durum değildir.
- Egzersizin yoğunluğu kişinin kardiyo nabzı belirlendikten sonra belirlenmelidir.
Egzersiz tekrarı:
Kişi eğer yoğun tempoda çalışıyorsa, haftada 5 gün maksimum bir saati geçmeyecek şekilde egzersiz yapmalıdır.
Egzersiz zamanlaması:
Genel olarak kabul edilen süre egzersizin en az 20 dakika sürmesi şeklindedir.
Egzersizin artırılışı:
Önemli olan sürekliliktir. Unutulmaması gereken durum egzersizle elde edilen faydaların egzersiz yapıldığı sürece görülmeleridir. Yaptığınız sporu uyku, beslenme ve stresinizi yöneterek destekleyin. Sağlıklı ve aktif bir yaşam için spora başlarken sağlıklı beslenmenin öneminin de iyi bilinmesi gerekir. Kişi her ne kadar sporu yoğun olarak yapıp kalori yaksa da, düzensiz beslendiği takdirde tüm çabaları boşa gidebilir. Dengeli beslenme ve düzenli uyku da çok önemlidir.
Ayrıca spor…
- Düzenli spor yapmak kronik yorgunluğu azaltır.
- Sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlar. Yağları yakar.
- Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir.
- Spor kalp ve kan dolaşım sisteminizi güçlendirir.
- Sağlıklı,hastalıklardan uzak ve daha kaliteli bir yaşam sağlar.
- Yaşam sürenizi uzatır.
Su tüketimi de çok önemli konuların başında gelir… Sağlıklı kalın.