Sağlıklı Bir Nefes
Sağlıklı Bir Nefes; Hayatımızı zehir eden, bir çok hastalığa kapı açan ya da hastalıklara yakalanma mızı kolaylaştıran stresten kurtulmak için öneriler, yöntemler sunulmakta. Stresin önüne geçebilmenin yöntemleri anlatılmakta dır. Sağlık Bakanlığı da bu konuda harekete geçerek stresi azaltmak ve daha sağlıklı yaşayabilmek için uygulayacağımız temel bazı yöntemler ile ilgili sunum paylaştı.
İlginizi çekebilir >> “Stres Sağlıklı Yaşamı Tehdit Ediyor
Stresten kurtulmak için…
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan bilgilendirmede, stres ‘kişinin bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan bir durum’ olarak açıklanıyor. Stresin, ‘yaşamın doğal ve kaçınılmaz bir parçası’ olarak kabul edilmesi gerektiği anlatılıyor, yüksek oranda stresin ise insan sağlığına büyük zararları olduğu ve uzun sürede beden, ruh ve sosyal sağlığı olumsuz etkilediği anlatılıyor.
Sağlık Bakanlığı, stresi yenmek için, doğru ve derin nefes almanın ayrıca yeterli ve dengeli beslenmenin de öneminden bahsediliyor. Stresi yaratan durumların yakınlarımız ile paylaşılması da öneriliyor. Vücut sağlığı açısından, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, sindirim sistemi, uyku bozuklukları hastalıkları gibi sorunlar yaratan stres, cinsel sorunlara da neden oluyor. Bunun yanında, aile içi huzursuzluk, boşanma ve ayrılıklar, arkadaşlarından ve sosyal ilişkilerden kopma, iş ortamında, okulda uyumsuzluk ve başarısızlık gibi sorunların da en büyük nedeni.
Stres, verimliliği düşürüyor, hayattan zevk almayı engelliyor ve bir çok konuda karar vermemizi engelliyor. Uyku düzenini bozan, yetersizlik, güvensizlik ve terk edilmişlik duyguları oluşturan stres bunun yanında öfke, düşmanlık ve kızgınlık gibi durumlarda dengesizlik oluşturabiliyor. Sağlık Bakanlığı, “Bu sorunlardan bazılarını yaşıyorsak çözüm kendimizde. Stresle başa çıkmak ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla durumu veya duruma verilen tepkileri değiştirebilme ye stres yönetimi denir. Stresle, bedensel, psikolojik, sosyal olarak baş edebilirsiniz” uyarısında bulunuyor.
Öneriler…
Stresle başa edebilmek için doğru ve derin nefes almanın öğrenilmesi gerektiğini belirtiyor.
- Doğru nefes, ağır, derin ve sessiz olmalı. Nefes verirken gerginliğin kaybolup, vücudun gevşediğini ve rahatladığının hissedin. Nefesi, burundan alıp ağızdan verin.
- Günlük fiziksel egzersizleri alışkanlık hale getirin.
- Yeterli ve dengeli beslenmeye çalışın.
- Çeşitli yiyeceklerle ideal kilonuzu koruyun, aşırı yağ, şeker ve tuzdan kaçının, alkollü içecekleri makul ölçüde alın. Yiyeceklerinizi küçük lokmalara halinde yavaş ve iyece çiğneyerek yiyin.
- Bol su için.
- Aynı saatlerde uyuyup uyanmayı alışkanlık haline getirin.
- Uyumak için yattığınız zaman günün sıkıntılarını, üzüntülerini düşünüp çözüm aramayın.
- Uyumamaktan korkmayın, yatakta sessizce geçirilen saatler de uyku kadar dinlendirir. O gün yaşadığınız güzel anlardan bazılarını tekrar hatırlayarak uyumaya çalışın.
Kendi kendinizi değerlendirin. Nerede yanlış yaptığınızı saptayıp, küçük parçalara ayırın. Nasıl çözüm üreteceksiniz belirleyin, ve en kolayından başlayıp uygulayın. Sonuçları gerektiğinde bir kağıda yazın (+ -) puan verin, tekrar gözden geçirin. Sonuçlara göre değerlendirme yapın, sorunların üstesinden geleceksiniz. Yılmak yok gerekir ise başa dönün, sonuç olumlu olacaktır. Bunu unutmayın.
Baş edemediğiniz sorunlarınızı çekinmeden arkadaşlarınızla, yakınlarınıza anlatın onlar ile konuşun.
Öfke ile verilen kararlar daima yanlış olacaktır, unutmayalım.